Ce înseamnă psihoterapia pentru mine? Nu aș ști de unde să încep…
În primul rând, m-a învățat despre versatilitatea vieții și cum să accept schimbarea ca pe o lege a firii, ca pe o constantă. Chiar dacă uneori mă lupt căutând sens și nu găsesc o direcție în tot haosul care se leagă în capul meu, acum nu mă mai las blocată de asta. Înainte aveam o tendință spre autosabotare și totodată îmi era frică de caracteristica asta a mea. Ha, ha … frica de ce sunt eu în stare să fac împotriva mea. Dar, dintr-o perspectivă subiectivă și afectată ca a mea, nu eram în stare să pun situația altfel: ,,Ce anume pot face eu PENTRU mine!?”
Și uite, acolo a intervenit psihoterapia.. prin scris, prin vorbit si discutat tot felul de ipoteze, de scenarii.. analizându-mi fricile îndeaproape, nu mai găseam nimic înspăimântător la ele. În cabinet am învățat să îmi cunosc interiorul, pe care prea mulți dintre noi îl neglijăm sau chiar ne ascundem de el. De ce!? El e singurul prin care putem deveni cu adevărat fericiți.
Suntem învățati de mici copii că nu e bine să greșim, așadar ne ascundem de ce credem că am putea face greșit. La psihoterapie e exact invers: lucrăm cu ,,greșelile”, cu nesiguranțele. Doar asa am fost în stare și intentionez în continuare să îmi observ și integrez slăbiciunile, pas cu pas. Și oricum, nimic nu e alb sau negru. Totul merită investigat, însă nu toți au voința de a lucra cu ei, de a săpa în adâncurile cu greu îngropate și în ciuda amenințării sentimentului lor propriu de identitate.
Ce mi-a placut a fost că, nu este o metodă clasică sau fixă, ci dimpotrivă, încurajează creativitatea și chiar spiritualitatea. Adevărul e că greutățile m-au adus în cabinet, însă curiozitatea despre câte pot afla acolo m-a făcut să mai vin. Una dintre revelații mi-a venit când am primit răspunsul la întrebarea dacă oamenii sunt buni sau răi și anume, ,,oamenii sunt inconștienți de puterea lor”.
Trăim înconjurați de superficialitate și tânjim după apropiere și profunzime, însă noi nu ne cunoaștem pe noi, nu știm ce căutăm, de ce o facem și de multe ori ajungem să ne învârtim printre alegeri inconștiente. Uneori, este nevoie de un proces ca psihoterapia pentru a obține apropierea primordială, cea cu noi înșine.
Pseudonim: Isabella
P.S. Textul este scris de persoana prezentată cu pseudonim: Isabella și este prezentat integral, așa cum a fost scris. Este o mărturie solicitată în timpul procesului psihoterapeutic. Mulțumesc, Isabella pentru cât ai muncit cu tine, ca adolescenta să devină tânăra frumoasă și din ce în ce mai conștientă de Sine din prezent ….